Geplaatst op 23 juli 2024

Nog ruim een jaar voor een serieuze klus!

Vanaf januari van dit jaar is de omgevingswet van kracht. De nieuwe regelgeving voor locaties met badwaterbassins (zwembaden) zijn opgenomen in hoofdstuk 15 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). In de eerste helft van dit jaar heeft de gewijzigde monstername de nodige aandacht gevraagd. Voldoet mijn water? Wordt het juiste bemonsterd? Nu dit min of meer onder controle is, zal de aandacht naar het volgende deel van hoofdstuk 15 moeten gaan. Volgens Hoofdstuk 15 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) moeten eigenaren van zwembaden en badinrichtingen, door middel van een risicoanalyse en een beheersplan, zorgen voor de veiligheid en gezondheid van hun gebruikers. Mogelijk ben je hier al druk mee aan de gang of ben je misschien al (bijna) klaar. Voor degene die er nog mee aan de slag moet volgt hier een samenvatting van wat er moet gebeuren.

Risicoanalyse voor Zwembaden (Bal-H15.63)

Artikel 15.63 van het Bal verplicht zwembad- en badinrichtingbeheerders om een risicoanalyse te maken, om verdrinking, gezondheidsproblemen en letsel in en rondom het zwembad te voorkomen. Deze analyse richt zich op drie hoofdrisico's: verdrinkingsgevaar, de kwaliteit van het water en de lucht, en letsel door technische installaties en voorzieningen. Je kunt hierbij denken aan: Is er risico dat zwemmers bij het zwemmen worden vastgezogen? Of kunnen zij zich verwonden aan scherpe randen van tegels. Op systematische wijze zullen alle risico’s geïnventariseerd moeten worden:

- Risico op verdrinking of vastzuigen

- Technische installatie: legionella, uitval, overdosering, ….

- Bouwkundige aspecten: rvs, …..

- Veiligheidsaspecten: gladde vloeren, aanwezigheid van EHBO-voorzieningen, ….

- Type bezoekers: leeftijd, zwemvaardigheid, kwetsbaarheid, ….

Het voert te ver om hier alle risico’s te benoemen. Daarnaast is ieder zwembad uniek en heeft zo zijn eigen risico’s. Niet alleen omdat ieder zwembad anders is, maar ook de bezoekers.

Naast het vastleggen van de risico’s moet de risicoanalyse ook het volgende bevatten: een overzicht van de installaties zoals filters en doseersystemen en een plattegrond van het zwembad en de omgeving, met publiekstoegankelijke ruimtes, vluchtroutes en dieptes van de bassins. Verder zal uitleg gegeven moeten worden hoe en door wie de risicoanalyse is gemaakt.

Hebben we dit alles compleet, dan is het van belang dat in ieder geval vanaf januari 2026 (zie Artikel 15.66 van het Bal) de risicoanalyse altijd beschikbaar moet zijn, op papier of digitaal.

Beheersplan voor Zwembaden (Bal-H15.64)

Na de risicoanalyse moeten zwembaden en badinrichtingen volgens artikel 15.64 van het Bal een beheersplan laten opstellen om de geïnventariseerde risico’s, zoals verdrinking, gezondheidsproblemen en letsel in en rondom het zwembad, te voorkomen. Het beheersplan omschrijft in ieder geval:

- Maatregelen tegen verdrinking: Hoe je het risico van verdrinking beperkt, bijvoorbeeld door toezicht, diepte-aanduidingen en trainingen voor het personeel.

- Maatregelen tegen gezondheidsschade: Hoe je gezondheidsproblemen door water- en luchtkwaliteit voorkomt, zoals door regelmatig testen, het vastleggen van resultaten en het trainen van personeel.

- Bemonstering: Waar en wanneer je de water- en luchtkwaliteit test. Bijvoorbeeld bij whirlpools en douches waar het risico op legionella het grootst is.

- Maatregelen tegen letsel: Hoe je letsel voorkomt, zoals veilige looproutes, goede bewegwijzering, en veilig gebruik van installaties en voorzieningen.

Verder zal uitleg gegeven moeten worden hoe en door wie het beheersplan is gemaakt. En hebben we dit alles compleet, dan is het vanaf dat moment verplicht de taken uit het beheersplan uit te voeren.

Logboek en registratie incidenten (Bal-H15.65)

Het beheersplan moet actueel zijn en alle maatregelen die in het beheersplan zijn opgenomen moeten niet alleen worden uitgevoerd, maar moeten ook worden afgetekend in een logboek. Naast de reguliere taken moeten ook afwijkingen en incidenten worden geregistreerd. Vermeld de aanleiding, eventuele bijzondere omstandigheden, de geconstateerde risico’s voor de veiligheid van de gebruikers en de maatregelen die zijn getroffen om herhaling te voorkomen.

De overgangsfase voor Risicoanalyse en Beheersplan Zwembaden (Bal-H15.66-67)

Zoals al eerder in dit artikel is aangegeven staat in Artikel 15.66 van het Bal dat het tot 1 januari 2026 nog niet verplicht is om een nieuwe risicoanalyse en beheersplan te maken voor zwembaden en baden die al bestonden op het moment dat de nieuwe Zwemwaterwet in ging. Voor zwembaden die na januari 2024 starten geldt deze overgangsfase dus niet. Totdat er een nieuwe risicoanalyse is, blijft voor bestaande baden en zwembaden, de oude (legionella) risicoanalyse van kracht.

Zelf doen of uitbesteden?

Om een goede risicoanalyse op te kunnen stellen is er veel kennis nodig. Vaak weet je als medewerker van het zwembad wat de risico’s zijn. Toch is het goed om voor het onderdeel zwembadwater de expertise van een specialist erbij te halen. C-mark heeft het afgelopen jaar al een groot aantal inventarisaties ten aanzien van het zwembadwater voor haar klanten opgesteld. De risicoanalyse en het beheersplan dat C-mark opstelt heeft als doel de gezondheidsrisico’s voor gebruikers als gevolg van de zwemwaterkwaliteit van het water tot een minimum te beperken. Het dekt dus een gedeelte van het gestelde in Bal Artikel 15.63 en 15.64. De risico’s zullen ook alleen beoordeeld worden ten aanzien van zwemmers/gebruikers. In de analyse zal in ieder geval worden ingegaan op het risico:

- van overdosering of onderdosering van chemicaliën in het water;

- van uitval van de technische installaties of delen daarvan;

- op inademing van legionellabacteriën;

- op het ontstaan van ongewenste microbiologie;

- op verdrinking in verband met het doorzicht van het water in de bassins.

Voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen en regelgeving in zwembaden? Neem contact op met één van onze zwembadwateradviseurs.

Je kunt natuurlijk ook direct een offerte aanvragen voor een risicoanalyse en een beheersplan voor het zwembadwater!

 

Deel dit bericht: twitter linkedin googleplus facebook email
Terug naar overzicht