De drinkwaterinstallatie desinfecteren: thermisch of chemisch?
Bij een legionella-normoverschrijding moet u er natuurlijk voor zorgen dat u de gebruikers van de drinkwaterinstallatie en bezoekers niet blootstelt aan risico’s. Bijvoorbeeld door (delen van) uw drinkwaterinstallatie buiten werking te stellen of door legionellaveilige douchekoppen te plaatsen. Want alleen met legionellaveilige douchekoppen is verneveling van drinkwater uit de installatie nog veilig. Tijdens een brononderzoek proberen we te achterhalen wat de normoverschrijding heeft doen ontstaan. Het probleem definitief oplossen, vergt het aanpakken van de oorzaak én desinfectie van de drinkwaterinstallatie en het leidingwerk. Veel van onze klanten, zoals zwembaden, zorginstellingen en campings, maken dan ook gebruik van de expertise van Peter Willing - onze specialist reinigingen en desinfecties - en zijn team. Zij verzorgen thermische en chemische desinfecties van drinkwaterinstallaties. Wat is precies het verschil? En wanneer kiest u voor welke desinfectie? Willing legt het uit.
Thermisch of chemisch desinfecteren: de voorkeur hangt af van de situatie. Willing: “Wij adviseren, de klant kiest. Beide soorten behandelingen hebben voor- en nadelen, waardoor de voorkeur naar chemisch of thermisch kan uitgaan. Beide vormen van desinfecties zullen de legionella-normoverschrijding wegnemen.”
Thermische desinfectie
Bij het thermisch desinfecteren van uw drinkwaterinstallatie, spoelen we uw installatie en leidingwerk langdurig met heet water. Om dat mogelijk te maken, creëren we een ‘bypass’. Ons team komt aan met een ‘spoelbus’, met ingebouwde boilerinstallatie. We sluiten koud water aan op de boilerinstallatie van de spoelbus. Willing: “Vanuit de spoelbus creëren we genoeg heet water voor de thermische desinfectie. Voor thermische desinfectie is namelijk een grote hoeveelheid warm water nodig, om een leiding minimaal 20 minuten te kunnen spoelen op een temperatuur van minimaal 60°C. Dat gaat niet lukken met een gewone, kleine boiler. De richtlijn stelt minimaal 20 minuten spoelen op een temperatuur van 60°C. In de praktijk blijkt dat een hogere temperatuur en een langere spoeltijd tot betere resultaten leiden. Hierbij houden we uiteraard wel rekening met de belastbaarheid van het leidingmateriaal. Daarna spoelen we na met koud water.” Dat alles neemt niet zoveel tijd in beslag als gedacht. “We hebben een halve dag nodig per locatie van een gemiddelde grootte. Het is daarmee een relatief snelle desinfectiemethode. En bijkomend voordeel: omdat wij de gebruikers informeren over de mogelijke gevaren, hoeven mensen het pand niet uit. Ideaal voor bijvoorbeeld zorginstellingen en hotels, want zij kunnen geen kamer missen. Na het uitchecken kunnen wij direct aan de slag. Bovendien geeft thermische desinfectie goede resultaten”, legt Willing uit.
Chemische reiniging en desinfectie
Ook een chemische desinfectie is heel doeltreffend. Willing: “Eerst ontruimen we het pand. Een chemische reiniging en desinfectie voeren we uit veiligheidsoverwegingen alleen uit in een leeg pand, waarbij de gebruikers niet bij de tappunten kunnen komen. Dat doen we bijvoorbeeld in zwembaden. Tijdens de werkzaamheden mag de drinkwaterinstallatie niet worden gebruikt. Bij een chemische desinfectie doet een ontkalker eerst z’n werk in de leidingen. Dat verwijdert kalk en sediment uit de installatie, waardoor de biofilm en bacteriën in de tweede fase beter bereikt worden. Daarna doseren we een middel op basis van waterstofperoxide in de installatie. Dat middel is geschikt bevonden voor gebruik in drinkwaterinstallaties door Kiwa en is een toegelaten biocide door het Ctgb. Na het doseren in de leidingen laten we het middel 4 uur inwerken. Tijdens het inwerken maakt het middel de biofilm in de leidingen als het ware kapot. Ook legionellabacteriën en andere micro-organismen overleven niet. De kalk en biofilm laten los en die deeltjes komen naar buiten tijdens het naspoelen. Het leidingwerk is daarna weer als nieuw! De kans is daarmee kleiner dat er resten biofilm en bacteriën achterblijven die in de toekomst weer kunnen uitgroeien. Chemisch reinigen en desinfecteren is een hele diepe vorm van reiniging én desinfectie, waar we meestal in een dag per locatie mee klaar zijn.”
Vervolg
Minimaal 24 uur na de desinfectie, doen we een monstername en na 8 dagen volgt de uitslag. Met legionellaveilige douchekoppen vormt het gebruiken van de drinkwaterinstallatie in de tussentijd geen gevaar.
Als ons team bij een brononderzoek of tijdens de desinfectie de mogelijke oorzaken voor de besmetting vindt, kunnen zij die direct herstellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor dode leidingen, defecte keerkleppen of een boiler die niet op de vereiste temperatuur ingesteld staat. Als blijkt dat de oplossing meer complexere ingrepen vergt, denken onze adviseurs graag met u mee. Gelukkig zijn de acute problemen dan wel de installatie uit!
Meer weten?
Wilt u weten wat er in uw specifieke situatie mogelijk is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met C-mark. Onze specialisten helpen u graag verder. Telefoonnummer: 088- 831 05 00 / emailadres: c-mark@ftbnl.eurofins.com