Zwemwateronderzoek vragen

Vragen over zwemwateronderzoek

Zijn de zwemwateronderzoeken geaccrediteerd?

Ja, de meest voorkomende analyses zijn geaccrediteerd, zoals onderzoek op de colibacterie en de meest voorkomende chemische parameters in zwemwater. Op het analysecertificaat is elke geaccrediteerde verrichting gemerkt met een Q.

Is de monstername van zwemwater geaccrediteerd?

Ja, monstername van zwemwater is geaccrediteerd. Op het analysecertificaat is deze verrichting gemerkt met een Q.

Wat wordt bedoeld met "wie is de toezichthouder?"

Per locatie en soort installatie kan een andere wetgeving van toepassing zijn en daarmee varieert ook de toezichthouder:

  • Voor zwemwater is dit de Provincie
Mag ik de zwemwatermonsters zelf nemen?
  • Indien monstername in uw situatie wettelijk is voorgeschreven, dan moet de monstername ook worden uitgevoerd door een monsternemer die deze verricht onder accreditatie. Door de toezichthouder worden monsternames die niet onder een accreditatie vallen, niet meegeteld in de wettelijk voorgeschreven aantallen.
  • Voor uw eigen onderzoek mag u natuurlijk wel zelf monsters aanleveren. U dient hiervoor wel gebruik te maken van de door ons geleverde speciale monsterflessen. Om uit het onderzoek de maximale informatie te halen is het natuurlijk altijd nuttig om de ervaring van onze monsternemers en adviseurs te benutten.

Voor nadere informatie, of voor het aanvragen van de (noodzakelijke) monsterflessen, kunt u contact met ons opnemen. Klik daarvoor op de blauwe button.

Mijn zwembadgasten hebben jeukklachten, wat kan ik daaraan doen?

De watersamenstelling moet voldoen aan de eisen zoals in de nieuwe Zwemwaterwet 'het Bal - Hoofdstuk 15' wordt voorgeschreven. Als er ondanks de juiste watersamenstelling toch jeukklachten optreden dan is er een factor aanwezig die in de maandelijkse onderzoeken niet wordt meegenomen. Er kan sprake zijn van een overgevoeligheid bij een enkele persoon voor stoffen die van nature in zwemwater aanwezig zijn. Zijn er echter meerdere personen met dezelfde verschijnselen dan raden we u met klem aan om contact op te nemen met één van onze zwembad adviseurs. Klik op de blauwe contactbutton of bel ons tel. 088 - 831 05 00.

Wat houdt het vignet "Veilig & Schoon" in?

Alle zwembaden in Nederland dienen te voldoen aan gestelde wet- en regelgeving. Het Keurmerk Veilig & Schoon, uitgegeven door de Stichting Zwembadkeur, leidt tot versterking van de belangrijke maatschappelijke functie van zwembaden en ook tot betere bedrijfsresultaten. Het Keurmerk is een niet-verplichte regeling met het wettelijk kader als ondergrens en daarboven op een aantal extra kwaliteitseisen, zoals bijvoorbeeld ook een controle op de hygiëne van vloer oppervlakken. De criteria voor dit keurmerk kunt u vinden onder www.zwembadkeur.nl . Indien u ondersteuning wenst bij het verwerven van het keurmerk dan kunnen onze adviseurs u hierin ondersteunen.

Wat is het verschil tussen een beperkt en volledig zwemwater onderzoek?

Indien meerdere bassins in een badinrichting op dezelfde zuiveringsinstallatie zijn aangesloten, hoeft het onderzoek naar enkele parameters alleen plaats te vinden in het bassin waar de waarde van deze parameters, naar redelijkerwijs kan worden aangenomen, het ongunstigst is op grond van de ligging ten opzichte van de zuiveringsinstallatie dan wel op grond van de bezoekersaantallen. Deze parameters zijn: Kaliumpermanganaatverbruik, ureum en -indien van toepassing- cyanuurzuur.

Wanneer gaat de nieuwe Zwemwaterwet in en welke consequenties heeft dat voor mij?

De nieuwe Zwemwaterwet is ingegaan op 1 januari 2024. Lees een toelichting op:

 of neem contact met ons op via de blauwe button.

Actueel

16 september 2024

ZwembadBranche Dag 2024

Bent u zwembadhouder en wilt u ons persoonlijk ontmoeten? Kom dan op dinsdag 15 oktober naar de ZwembadBranche Dag in Barneveld.

Lees verder

Link naar nieuwe Zwemwaterwet (Bal-H15)