Legionella-onderzoek vragen

Vragen over legionella-onderzoek

Hoe doe ik een digitale melding bij IL&T van een legionella overschrijding?

Je kunt de melding en afmelding doen via het nieuwe digitale meldingsformulier van IL&T. Dat vind je hier.

Zijn de legionella onderzoeken geaccrediteerd?

Ja, onze legionellaonderzoeken zijn geaccrediteerd. Op het analysecertificaat herken je dit aan de letter Q.

Is de legionella monstername geaccrediteerd?

Ja, monstername voor legionellaonderzoek van drinkwater, zwemwater en proceswater is geaccrediteerd.

Heeft C-mark de BRL 6010-certificering voor werkzaamheden rondom legionellapreventie?

Ja, C-mark heeft de kwaliteitsverklaring voor de KIWA Certificering BRL 6010. Deze geldt voor onze risicoanalyse en het beheersplan voor legionellapreventie.

Mag ik zelf legionellamonsters nemen?
  • Als het gaat om een wettelijk verplichte monstername, dan moet je de monstername laten uitvoeren door een monsternemer die dit onder accreditatie doet. De toezichthouder telt monsternames die niet onder een accreditatie vallen, niet mee voor de wettelijk verplichte aantallen.
  • Voor je eigen onderzoek mag je natuurlijk wel zelf monsters aanleveren. Gebruik hiervoor altijd de door ons geleverde speciale monsterflessen. Maar ook bij eigen onderzoek is het nuttig om de ervaring van onze monsternemers en consultants te gebruiken. Zo kun je de maximale informatie uit het onderzoek halen.

Wil je meer informatie of wil je de (noodzakelijke) monsterflessen aanvragen? Neem dan contact op via ons contactformulier. Of bel onze afdeling Customer Service via 088 - 831 05 00.

Is legionella gevaarlijk in drinkwater?

Legionella is enkel gevaarlijk als het in de longen doordringt bij inademing. Dat gebeurt alleen als de bacterie via heel kleine druppeltjes (“aerosol”) in de lucht terecht is gekomen. Contact via de maag (bij drinken) is niet gevaarlijk.

Hoe lang duurt het voordat de uitslag van een legionellamonster bekend is?

Eurofins gebruikt de MALDI-TOF MS-methode om legionellabacteriën op te sporen. Die methode heeft als voordeel dat er op de 8e dag na monstername een definitieve uitslag is.

 

Heb ik een onderzoeksverplichting voor legionella?

Voor leidingwaterinstallaties geldt alleen een onderzoeksplicht voor locaties met een verhoogd risico. Om welke locaties het gaat, staat in het Drinkwaterbesluit. Het gaat in grote lijnen om deze typen locaties:

  • zorginstellingen
  • zwem- en badgelegenheden
  • verblijfsaccommodaties
  • kampeerterreinen
  • asielzoekerscentra
  • jachthavens
  • penitentiaire inrichtingen
  • truckstations met douchegelegenheid
  • leidingwaterinstallaties op evenementen

Voor zwemwater geldt een onderzoeksplicht voor bassins waarin verneveling kan plaatsvinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • waterspeeltoestellen
  • whirlpools
  • borrelbanken

Neem voor meer informatie contact op via ons contactformulier.

Moet ik meer doen dan alleen legionellamonsters laten nemen als mijn locatie onder de onderzoeksverplichting valt?

Als je locatie onder deze verplichting valt (zie vorige vraag), dan moet je ook een risicoanalyse laten uitvoeren en een beheersplan laten opstellen. In dat beheersplan staan alle acties die nodig zijn om op een veilige manier met de waterinstallatie om te gaan. Uiteraard kunnen wij die maatregelen voor je uitvoeren.

Naast de specifieke maatregelen voor legionellapreventie gelden voor elke drinkwaterinstallatie maatregelen voor het beheer en onderhoud. Hiervoor moet je Waterwerkblad 1.4G volgen. Hieronder valt o.a. de jaarlijks verplichte keerklepcontrole.

Wil je meer informatie over de uitvoering van een risicoanalyse, het opstellen van een beheersplan en beheers- en onderhoudsmaatregelen? Neem dan contact met ons op. Kijk voor meer informatie ook bij het tabblad ‘Legionellapreventie’.

Wat houdt de zorgplicht in?

Valt je locatie niet onder de onderzoeksplicht, maar ben je wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van water voor anderen (bezoekers, personeel en passanten)? Dan moet je zelf de waterkwaliteit bewaken. De toezichthouder toetst niet vooraf hoe je dit organiseert, maar kan bij een ernstige besmetting of normoverschrijding wel vragen hierover stellen.

Wil je meer weten over hoe je deze zorgplicht kunt inrichten? Dan geeft C-mark je graag advies. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Aan wie en hoe moet ik een legionella-normoverschrijding melden?

Als je locatie onder de verplichting valt, dan moet je de melding doorgeven aan de volgende instanties:

  • Voor leidingwater/drinkwater aan de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T). Dit doe je door een digitaal meldingsformulier te versturen. (IL&T bepaalt of de besmette punten in gebruik mogen blijven of dat je deze moet afsluiten.)
  • Voor zwemwater aan de Provincie via een meldingsformulier
  • Voor proceswater aan de GGD
Verzorgt C-mark ook de uitvoering van beheersmaatregelen?

C-mark kan beheersmaatregelen van je overnemen. Dat kan op verschillende manieren: door dit automatisch in te regelen (bijvoorbeeld bij temperatuurmetingen) of door het te laten uitvoeren door medewerkers of partners van C-mark (zoals bij keerklepcontroles).

Kijk voor alle mogelijkheden bij Legionellapreventie. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.

Kan C-mark ook reinigingen van drinkwaterinstallaties uitvoeren?

Afhankelijk van de situatie kunnen wij de reiniging voor je uitvoeren. Je kunt daarbij kiezen voor een thermische reiniging of een chemische reiniging. Lees meer informatie of neem contact met ons op.

Mijn seizoensbedrijf is maar een paar maanden geopend. Heb ik dan alsnog een legionella-onderzoeksverplichting?

Strikt genomen is er voor legionella een onderzoeksverplichting voor 2x per jaar. Voor instellingen die maximaal 7 maanden per jaar open zijn, is 1x per jaar voldoende.

Wat wordt bedoeld met "wie is de toezichthouder?"

Voor elke locatie en soort installatie kan een andere wetgeving gelden. Daardoor varieert ook de toezichthouder:

  • Voor leidingwaterinstallaties is dit de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T)
  • Voor zwemwater is dit de Provincie
  • Voor andere situaties staat de toezichthouder in de folder van IL&T

Download voor een antwoord op bovenstaande vragen de folder 'Toelichting legionella-normoverschrijding':

Hulp bij legionella-onderzoek of preventie?

Wil je deskundige hulp inschakelen voor legionellapreventie? Of wil je de legionella-onderzoeken laten uitvoeren door een geaccrediteerde organisatie? Dan staan wij graag voor je klaar. Vraag een offerte aan en maak vrijblijvend kennis met ons.